Studentensportbonden

De Studenten Sport Bonden (SSB's) vormen voor SSN een onmisbare spil in het web. De bonden hebben aan de ene kant contact met de nationale sportbonden en aan de andere kant met de aangesloten studentensportverenigingen. Op het gebied van belangenbehartiging is het voor SSN erg waardevol dat de SSB's een nauwe band hebben met de bij hen aangesloten verenigingen. Omdat SSN optreedt als cultuurbewaker van de studentensport, is het speuren naar landelijke trends en die bespreekbaar maken op landelijk niveau, zij het in de politiek of bij een van de samenwerkingspartners van SSN, een zeer belangrijke taak. Zo probeert SSN de voorwaarden voor het mogelijk maken van studentensport te optimaliseren, zowel op sportgebied als op het gebied van de kadervorming. Door de betrokkenheid van de SSB's bij de aangesloten verenigingen komt deze informatie zeer direct en uit eerste hand aan bij het Dagelijks Bestuur.

Daarnaast zijn SSB's vaak zeer direct betrokken bij de organisatie van NSK's in hun tak van sport. De organisatiecommissie wordt veelal gevormd op voordracht van de SSB en de SSB begeleidt deze commissies intensief. Om deze reden is gebleken dat de NSK's in takken van sport waar een SSB actief is, kwalitatief goed georganiseerd zijn en veel deelnemers trekken. Omdat SSB's vaak goed contact hebben met de nationale sportbond kan het NSK in sommige gevallen afgestemd worden op de kalender van de nationale sportbond of kunnen er op een gemakkelijke manier officials geënthousiasmeerd worden een rol te vervullen bij het evenement. Dit alles leid ertoe dat de doorstroom van sportende studenten naar de (inter)nationale top wordt bevorderd waardoor de waarde van studentensport wordt bewezen.

Daarnaast regelen de SSB's nog meer voor de bij hen aangesloten verenigingen en hun leden. Zo kan het voorkomen dat de sporters via de SSB lid zijn van de nationale bond of vallen zij onder de verzekering van de SSB. Tevens zijn de SSB's betrokken bij sportevenementen op andere niveaus. 

 

Overzicht van de SSB's waarmee SSN een samenwerking heeft:   

Sport

SSB 

Logo SSB

E-mail

Website

Atletiek

NSAF ZeuS

Naam info@studentenatletiek.nl www.studentenatletiek.nl
Golf

NSGV

Naam voorzitter@studentgolf.nl www.student-golf.nl
Korfbal

SKC

Naam studentenkorfbalcommissie@gmail.com

www.knkv.nl

Paardrijden

KNHS-VNS

Naam info@studentenruiters.nl www.studentenruiters.nl
Rugby

NSRB

Naam bestuur@studenten-rugby.nl www.studenten-rugby.nl
Roeien

NSRF

Naam info@nsrf.nl www.nsrf.nl
Schaatsen

NSSU

Naam voorzitter@nssu.nl www.nssu.nl
Klim- en bergsport

NSAC

Naam

bestuur@nsac.alpenclub.nl

https://nsac.alpenclub.nl
Turnen

NSTB

Naam bestuur@nstb.nl www.nstb.nl
Wielrennen

SWN

  studentenwielersport@hotmail.com www.studentenwielrennen.nl
Zeilen

VNSZ Nestor

Naam info@vnsznestor.nl www.vnsznestor.nl
Zwemmen

NSZK

Naam bestuur@stichtingnszk.nl www.stichtingnszk.nl