FAQ: NSK

Deelname Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK):

1.Kan ik deelnemen aan een Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK)?

Iedere voltijdstudent van een universiteit of hogeschool die tussen de 16 en 30 jaar is, kan meedoen aan een NSK. Indien je vorig collegejaar als voltijdstudent aan een universiteit of hogeschool ingeschreven stond, kun je dit jaar ook nog mee doen.

 

2.Voor welke stad dien ik uit te komen bij deelname aan een Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK)?

Alle universiteitssteden hebben een sportraad die de lokale studenten vertegenwoordigt, voor die raad kom je uit tijdens een NSK.

Studeer je aan een hbo-instelling die gevestigd is in een universiteitsstad, dan kom je ook uit voor die sportraad. Studeer je aan een hbo-instelling die niet gevestigd is in een universiteitsstad? Dan kom je uit voor die stad. Check hier voor welke sportraad je uit kunt komen en of je mogelijkerwijs toeslag moet betalen!

Voorbeeld 1

Ricardo studeert in Rotterdam, maar woont in Utrecht en sport in Utrecht bij een studentenzaalvoetbalvereniging. Ricardo wil bij het NSK Zaalvoetbal meedoen met het team uit Utrecht.

Uitkomst: het is voor Ricardo niet toegestaan om uit te komen voor Utrecht. Omdat Ricardo in Rotterdam studeert, dient hij uit te komen voor Rotterdam.

Voorbeeld 2

Lotte studeert aan de HAS Hogeschool, locatie Den Bosch. Lotte wil mee deelnemen aan het NSK Skeeleren.

Uitkomst: Lotte is toegestaan om mee te doen aan het NSK Skeeleren. Lotte komt bij het NSK Skeeleren uit voor Den Bosch, omdat dit de plaats is waar Lotte studeert. Lotte dient hierbij een toeslag te betalen, omdat HAS Hogeschool - locatie Den Bosch niet is aangesloten bij Studentensport Nederland.

Voorbeeld 3

Thomas studeert in Eindhoven aan de Technische Universiteit Eindhoven. Thomas wil mee doen aan het NSK Sportklimmen.

Uitkomst: Thomas is toegestaan om deel te nemen aan het NSK Sportklimmen. Thomas komt bij het NSK Sportklimmen uit voor ESSF. ESSF is de Overkoepelend Studenten Sport Orgaan (OSSO) die de hbo-studenten en wo-studenten vertegenwoordigt die studeren in Eindhoven.

 

3.Kan ik een bij deelname aan een Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) een team vormen met iemand die in een andere stad als ik studeert?

Je vormt altijd een team met personen die allen studeren in dezelfde stad en worden vertegenwoordigd door dezelfde Overkoepelend Studenten Sport Orgaan (OSSO) of een door de vereniging Studentensport Nederland (SSN) erkend lid. Uitzonderingen zijn hierbij niet mogelijk.

Voorbeeld 1

Maryam en Zeynep studenten beiden aan de Haagse Hogeschool. Maryam studeert aan de Haagse Hogeschool in Den Haag en Zeynep aan de Haagse Hogeschool in Delft. Zij willen samen meedoen aan het NSK Beachvolleybal.

Uitkomst: het is voor Maryam en Zeynep niet mogelijk om samen deel te nemen aan het NSK Beachvolleybal, omdat zij allebei in een andere stad studeren.

Voorbeeld 2

Adam studeert aan Hogeschool Zuyd en Luca studeert aan Universiteit Maastricht. Zij willen samen deelnemen aan het NSK Tennis teams, waarbij er wordt gespeeld in tweetallen.

Uitkomst: het is voor Adam en Luca niet mogelijk om samen deel te nemen aan het NSK Beachvolleybal. Hogeschool Zuyd wordt niet vertegenwoordigd door MUSST, terwijl Universiteit Maastricht wel wordt vertegenwoordigd door MUSST. Het is alleen mogelijk een team te vormen met personen die allen voor dezelfde Overkoepelend Studenten Sport Orgaan (OSSO) of een door de vereniging Studentensport Nederland (SSN) erkend lid uitkomen. Het is dus niet mogelijk om een team te vormen van studenten waarvan een deel wel wordt vertegenwoordigd en een deel niet wordt vertegenwoordigd door een Overkoepelend Studenten Sport Orgaan (OSSO) of een door de vereniging Studentensport Nederland (SSN) erkend lid.

 

4.Kan er vanuit een aangesloten lid of stad maar één team/individu meedoen aan een NSK?

Nee, er kunnen in principe bij elke NSK een onbeperkt aantal teams/individuen meedoen namens een aangesloten lid/stad. Alleen bij het GNSK kan bij elke sport maar één team vanuit een aangesloten lid/stad meedoen, omdat het GNSK een aparte regeling heeft.

 

5.Kan ik deelnemen aan een Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) als er geen Overkoepelend Studenten Sport Orgaan (OSSO) of een door de vereniging Studentensport Nederland (SSN) erkend lid in de stad waarin ik studeer gevestigd is en mijn onderwijsinstelling vertegenwoordigt?

Het is in een beperkt aantal gevallen mogelijk om studenten die niet worden vertegenwoordigd door een Overkoepelend Studenten Sport Orgaan (OSSO) of een door de vereniging Studentensport Nederland (SSN) erkend lid toe te laten tot een NSK. Dit is uitsluitend mogelijk tegen betaling van een toeslag bovenop het inschrijfgeld. Studenten die in aanmerking komen voor de toeslagregeling zijn zij die studeren aan een hbo-instelling en niet vertegenwoordigd worden door een Overkoepelend Studenten Sport Orgaan (OSSO) of een door de vereniging SSN erkend lid. Een overzicht van de Overkoepelend Studenten Sport Orgaan (OSSO) en bij de vereniging SSN erkende leden is te vinden op http://www.studentensport.nl/stichting-studentensport-nederland/algemene-vergadering-av

Voor de toeslag geldt de volgende regeling:

  1. Voor deelname aan NSK’s Individueel geldt een toeslag van 30% bovenop het inschrijfgeld. De toeslag wordt geheven over dat gedeelte van het inschrijfgeld wat men voor het sportgedeelte betaalt.
  2. Voor deelname aan NSK’s Teams* geldt een toeslag van 50% bovenop het inschrijfgeld. De toeslag wordt geheven over dat gedeelte van het inschrijfgeld wat men voor het sportgedeelte betaalt.

*Een NSK wordt gecategoriseerd als teamsport wanneer een team uit vier of meer spelers bestaat.

Voorbeeld 1

Maartje studeert aan de Windesheim in Zwolle en zou graag willen deelnemen aan het NSK Judo.

Uitkomst: het is voor Maartje mogelijk om deel te nemen aan het NSK Judo. Echter dient Maartje een toeslag te betalen van 30% te betalen over het inschrijftarief.

Voorbeeld 2

David studeert aan Aeres Hogeschool Wageningen en zou graag willen deelnemen aan het NSK Obstacle Run.

Uitkomst: het is voor David mogelijk om deel te nemen aan het NSK Obstacle Run. Aeres Hogeschool Wageningen wordt echter niet vertegenwoordigd door een Overkoepelend Studenten Sport Orgaan (OSSO) of een door de vereniging Studentensport Nederland (SSN) erkend lid. David dient daarom een toeslag te betalen van 30% over het inschrijftarief.

 

6.Mag ik deelnemen aan een Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) als ik nu geen student meer ben?

Indien je dit collegejaar niet bent ingeschreven bij een onderwijsinstelling, kun je uitkomen voor de Overkoepelend Studenten Sport Orgaan (OSSO) of een door de vereniging SSN erkend lid die de onderwijsinstelling vertegenwoordigt waar je afgelopen collegejaar ingeschreven stond. Als je in het collegejaar 2016/2017 ingeschreven stond bij een onderwijsinstelling die aangesloten is bij een Overkoepelend Studenten Sport Orgaan (OSSO) of een door de vereniging SSN erkend lid, is het dus mogelijk om in het collegejaar 2017/2018 deel te nemen aan NSK’s.

 

7.Mag ik deelnemen aan een NSK als ik ouder ben dan 30 jaar?

Eén van de eisen om te mogen deelnemen aan NSK’s is dat je als persoon de minimale leeftijd van zestien jaar en de maximale leeftijd van dertig jaar hebt. Het gaat hierbij om de leeftijd op het moment van de startdatum van het NSK. Er zijn hierbij geen uitzonderingen mogelijk. Dit zijn de regels die aansluiten bij de regels die opgesteld worden door de EUSA voor deelnamen aan EUC’s en de EUG. Deelnemers die jongen dan zestien jaar of ouder dan dertig jaar zijn zouden niet kunnen worden uitgezonden naar een EUC of EUG. Deze richtlijnen worden ook gebruikt voor NSK’s.

 

Aanvragen Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK):

8.Kan ik een Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) aanvragen?

De volgende partijen/instanties kunnen een NSK aanvragen bij SSN:

  1. een Overkoepelend Studenten Sport Orgaan (OSSO) of een door SSN erkend lid; een overzicht van de aangesloten OSSO’s en bij SSN erkende leden is hier te vinden.
  2. een Studenten Sport Bond (SSB); een overzicht van de aangesloten SSB’s is hier te vinden
  3. een Studenten Sport Vereniging (SSV) ressorterend onder een Overkoepelend Studenten Sport Orgaan (OSSO), een door SSN erkend lid of een Studenten Sport Bond (SSB)

 

9.Hoe dien ik een Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) aan te vragen?

Een partij/instantie (zie vraag 7) kan een NSK aanvragen door een standaard aanvraagformulier te sturen naar sport@studentensport.nl of per post naar het DB. Hierbij hanteert SSN de volgende aanvraagtermijnen:

Aanvraagtermijnen

Mijn NSK vindt plaats:

Mijn NSK-aanvraag deadline:

Tussen 1 augustus en 1 november

1 februari

Tussen 1 november en 1 februari

1 mei

Tussen 1 februari en 1 mei

1 augustus

Tussen 1 mei en 1 augustus

1 november

 

10.Hoe dien ik een Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) te organiseren?

Het Evenementenreglement 2017-2018 kan gebruikt worden als houvast bij de voorbereidingen van het organiseren van het NSK. Hierin staat beschreven wat Studentensport Nederland verwacht van een organisatiecommissie en waarin Studentensport Nederland de organisatiecommissie ondersteunt. Het Evenementreglement 2017-2018 is hier te vinden. Indien er vragen zijn over het organiseren van het NSK, kan er contact worden opgenomen met de Commissaris Sport van Studentensport Nederland via sport@studentensport.nl.

 

Internationaal:

11.Kan ik deelnemen aan de European University Games (EUG) of aan een European Student Championships (EUC)?

De EUG en de EUC is de verantwoordelijkheid van SSN Internationaal. SSN Internationaal is een afdeling die de inschrijving, uitzending, begeleiding en ondersteuning biedt voor studentensporters naar de European University Games (EUG) en de European Student Championships (EUC’s). Beide evenementen worden om het jaar georganiseerd. De EUG vinden in de even jaren plaats en de EUC's in de oneven jaren. De uitzendingen worden bepaald op basis van de winnaars van de NSK’s van de sporten die worden bespeeld tijdens een EUG of een EUC. Voor meer informatie kun je direct terecht bij: internationalssn@gmail.com.

 

12.Kan ik deelnemen aan een World University Championships (WUC) en/of de Universiade?

SSN Topsport is verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse studenten naar topsportevenementen, zoals de Universiades (Zomer en Winter) en de World University Championships (WUC’s). Stichting SSN Topsport is een dochterstichting van Studentensport Nederland en kent een eigen bestuur onder voorzitterschap. Uitzendingen naar WUC's en/of Universiades zijn gebonden aan bepaalde toelatingscriteria en limieten. De limieten worden opgesteld in overleg met de betrokken nationale sportbonden.

 

Voor meer informatie kun je direct terecht bij:

 

Zomeruniversiade:

Rob Cuppen

r.cuppen@rsc.ru.nl

 

Winteruniversiade:

Jules Vereecken

jules.c.p.vereecken@gmail.com